Image
Image
Image 

 

 

 

Cultuurbeleving

FOLKLORE: de regio kent een buitengewoon rijke traditie in zang, dansen en muziek. Het Ensemble Nevrokopski was in 1946 het eerste Bulgaarse foto37.jpgfolkloristische gezelschap, en nu zijn er in de regio 36 van dergelijke groepen. Optredens van zo’n groep vinden regelmatig plaats 

                                            

HISTORIE: op verschillende plaatsen zijn overblijfselen uit het verleden bewaard gebleven. Een bezoek aan de opgravingen in de oude Romeinse stad Nikopolis ad Nestrum mag u niet missen, evenmin als een bezoek aan nikepolis_ad_nestum_ruine.jpgde Thracische offerplaats Koziya Kamuk. De stad Gotze Delchev heeft een aardig historisch museum. Voor de echte liefhebber is een dagexcursie naar Philippi in Griekenland, de oudste Christelijke gemeente in Europa, een must. De antieke stad is uitzonderlijk goed bewaard gebleven, en vormt een toeristische topattractie.

      

OUDE AMBACHTEN: de authentieke klederdrachten vergen een uitstekende vaardigheid in weven en borduren. Deze nijverheid wordt nog steeds op hoog niveau uitgeoefend, net als de wolbewerking en het tapijt weven. foto10.jpg Ook de vaardigheid in houtsnijden, metaalbewerking en ikonen schilderen staat op hoog niveau. De eigenaar kent de adressen en is u graag behulpzaam om een bezoek te organiseren.

 

RELIGIE : de regio kent een groot aantal interessante kerken en kloosters. In de bergdorpen vindt men ook eenvoudige moskeeën.  Doorgaans zijn deze gebouwen vrij te bezoeken, al zult u soms om een sleutel moeten vragen. Wat verder weg ligt het Rozhenklooster, uit de 12e eeuw, met fascinerende fresco’s en ikonen, in een onwaarschijnlijk spectaculair landschap. Dicht daarbij ligt de oude wijnstad Melnik, nog steeds een centrum van wijnhandel, maar nu nog slechts met weinig inwoners. Een dagtrip Rozhen/Melnik is alleszins de moeite waard.