Image
Image
Image 

 

 

 

                          Delchevo en de Regio

Het dorp Delchevo behoort tot de gemeente Gotze Delchev, in de Mestavallei, in het Zuidwesten van Bulgarije, dichtbij de grens met Griekenland. Delchevo ligt op de helling van het Piringebergte, waarvan een groot deel als UNESCO, of nationaal, natuurreservaat is aangewezen. Het dorp ligt zo’n 600 meter hoger dan Gotze Delchev, op een klein plateau waar 2 bergruggen elkaar ontmoeten, en het heeft daardoor een bijzonder gunstig  microklimaat: in de zomer is het wat koeler dan in het dal en de nachten zijn frisser, waardoor de warmte niet te drukkend is. ’s Winters profiteert het dorp van de gunstige ligging ten opzichte van de zon, het is er meestal warmer dan in het dal, en in elk geval is er minder vaak mist. De bergen van de Pirin zorgen voor beschutting tegen koude bergwinden. Vanuit het dorp heb je een schitterend panoramauitzicht, over het rivierdal heen, op het Rhodopigebergte. Delchevo is een juweeltje van architectuur, liefst 26 huizen zijn aangewezen als nationaal monument om de erfenis van de periode rondom de bevrijding van de Turkse overheersing levend te houden. Het hele dorp ademt  de sfeer van de tweede helft van de 19e eeuw. Verspreid in de regio vindt u verschillende van deze karakteristieke, historische dorpen, meer dan waar ook in Bulgarije. 
 
    Bulgarijekaart foto23.jpg                                                                 Regiokaart foto24.jpg

Griekenland is minder dan 20 km verwijderd, en op ruim een uur rijden ligt Kavala aan de Egeïsche Zee. De prachtige stranden, de oude stad met citadel en haven, en de musea maken het een bezoek meer dan waard. 
De bekende wintersportplaats Bansko ligt op ca 40 km, 40 minuten rijafstand. In het wintersportseizoen is Bansko een bruisend skisportcentrum, maar buiten die paar maanden is het een rustig en bezienswaardig stadje.

De oudste bewoningssporen in de regio dateren van meer dan 5000 jaren geleden (Thracisch heiligdom in Kozya Kamuk). Vervolgens hebben Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Slaven en Turken hun zichtbare sporen achtergelaten.
Delchevo ligt op ca 8 km van Gotze Delchev, aan het eind van een goede weg omhoog. Het ligt op ca 210 km van de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Vanuit Gotze Delchev zijn er uitstekende busverbindingen met Sofia en andere Bulgaarse steden. Om Delchevo te bereiken is een taxi het handigst, die u op verschillende verzamelplaatsen in Gotze Delchev kunt vinden, en die u in 10-15 minuten voor enkele leva’s in het dorp brengt. Gotze Delchev beschikt over alle stedelijke voorzieningen, vele cafe's en terrasjes, een aardige markt op maandag en vrijdag, en uitstekende medische voorzieningen. 

                     Het uitzicht over de stad vanaf het dorpsplein

 foto17.jpg